Staatssecretaris Dijkhoff (VenJ) geeft scholieren les over cyber security

  Tijdens de Safer Internet Day op 7 februari geeft Staatssecretaris Dijkhoff het startschot oor de Cyber Estafette van Geef IT Door. Tijdens deze estafette staan cybersecurity experts voor de klas om hun vakkennis door te geven en scholieren te enthousiasmeren voor een carrière in de ICT, bijvoorbeeld als ethisch hacker of cyber security specialist. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) trapt de estafette af op het Newmancollege in Breda met een gastles over online veiligheid.

  Initiatiefnemers CIO Platform Nederland, DINL, Nederland ICT en ECP | Platform voor de InformatieSamenleving  verwachten met de estafette duizend leerlingen te bereiken. De estafette is onderdeel van de landelijke Geef IT Door campagne die het tekort aan gekwalificeerde ICT’ers op de arbeidsmarkt moet helpen opvullen. De estafette wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

  Belang online veiligheid

  Staatssecretaris Dijkhoff wil in zijn gastles scholieren bewust maken van het belang van online veiligheid. Dijkhoff zegt daarover “Cyber skills zijn absoluut onmisbaar tegenwoordig. Voor jezelf, voor bedrijven, voor organisaties. Criminelen proberen in onze computer en telefoon te komen. Bedrijven en organisaties worden online bespioneerd. Daarom praat ik graag met jongeren over online veiligheid. Ze zijn handig met computers en telefoons, maar tegelijk ook slordig met wachtwoorden, wifi en sociale media. En daar begint online veiligheid mee.”

   

  Snelcursus hacken

  Klaas Dijkhoff geeft het estafettestokje door aan vijf inspirerende experts die met hun kennis, opinie of kunde hun sporen op cybersecurity gebied ruim verdiend hebben: Jaya Baloo (KPN), Chris van ’t Hof (Tek Tok Late Night), Ronald Prins (Fox-IT Security), Ronald Verbeek (CIO Platform Nederland) en Anouk Vos (Revnext en President Women in Cyber Security). Zij  geven op verschillende scholen in Nederland een gastles en delen hun kennis. De scholieren maken kennis met concrete voorbeelden die laten zien hoe kwetsbaar informatie tegenwoordig is en waarom digitale beveiliging zo belangrijk is. Ze gaan ook zelf aan de slag, bijvoorbeeld met een snelcursus hacken.

  Toenemende digitalisering

  Met de toenemende digitalisering van de samenleving neemt ook de omvang van cybercriminaliteit toe. In sommige EU-lidstaten overstijgt computermisdaad de traditionele misdaad al in omvang. De vraag naar gekwalificeerde cyber security specialisten neemt daardoor snel toe. Uit onderzoek blijkt echter dat de belangstelling onder jongeren voor het brede vakgebied van ICT achterblijft. Een van de manieren om deze belangstelling te stimuleren zijn publiek-private initiatieven zoals de campagne Geef IT Door.

  Vakspecialisten voor de klas

  De landelijke campagne Geef IT Door verzorgt sinds 2014 gastlessen van ICT-professionals in het voortgezet onderwijs. De professionals laten vanuit hun eigen ervaring zien waarom een carrière in de ICT voor jongeren een goede keuze is. Geef IT Door koppelt de vakmensen aan een school uit hun regio en stelt via een toolkit het benodigde gereedschap beschikbaar voor een geslaagde gastles. Naast gastlessen over ICT en programmeren heeft Geef IT Door sinds kort twee nieuwe thema’s aan het pakket toegevoegd: Cyber Security en Big Data.